The GPH Department of the Caen University Hospital Centre has outlined a brand-
new modern entrance to the hospital
centre, combining functionality and user-
friendly environment in a hybrid and lively
architectural composition.

Located at the entrance to the University Hospital Centre from Avenue Côte de Nacre at Caen, the new Gynaecology-Paediatrics-Haematology Department (GPH) is an impressive landmark. The building's architecture conveys a striking impression and high visibility from afar, making it easily identifiable as the entrance to the campus.
The facility has a capacity of 345 beds and includes a Paediatric Unit, a Gynaecology-Obstetrics Unit, a Neonatal Care Unit, a Haematology Unit, an operating room, a New-born Unit and a Paediatric Emergency Department.

Functionality has been prioritised by grouping all the activities belonging to the same discipline on the same level. This cross-functional setup has changed the team dynamics, in line with
the hospital's primary mission by introducing as many patient-friendly places as possible
into the building. The GPH Department intentionally distinguishes itself from the monolithic character of the University Hospital Centre by its dynamic geometry. The structure of the new building is dominated by the juxtaposition of two wings separated by vegetable patches and interconnected by the various wards. The entire outpatient activity and the reception lobby are grouped together in a nave that stands out by its tapered shape and the softened profile of its roof. The monumental porch, carved at the tip of the nave, marks the entrance into the building. Users step into a vast atrium bathed in light accommodating the reception and general admission rooms, connected to the lobby of the main tower of the hospital centre. The hospital wing forms a cohesive unit, lit by large vegetated patios that bring generous natural light to all the interior floors.
The building has two architectural signatures. The tapered shape of the metal façade of the central nave confers the building a decidedly modern character. Through their meticulous workmanship, the polished concrete façades of the residential building reflect the precision of a medical process.

The GPH Department of the Caen University Hospital Centre has outlined a brand-
new modern entrance to the hospital
centre, combining functionality and user-
friendly environment in a hybrid and lively
architectural composition.

Located at the entrance to the University Hospital Centre from Avenue Côte de Nacre at Caen, the new Gynaecology-Paediatrics-Haematology Department (GPH) is an impressive landmark. The building's architecture conveys a striking impression and high visibility from afar, making it easily identifiable as the entrance to the campus.
The facility has a capacity of 345 beds and includes a Paediatric Unit, a Gynaecology-Obstetrics Unit, a Neonatal Care Unit, a Haematology Unit, an operating room, a New-born Unit and a Paediatric Emergency Department.

Functionality has been prioritised by grouping all the activities belonging to the same discipline on the same level. This cross-functional setup has changed the team dynamics, in line with
the hospital's primary mission by introducing as many patient-friendly places as possible
into the building. The GPH Department intentionally distinguishes itself from the monolithic character of the University Hospital Centre by its dynamic geometry. The structure of the new building is dominated by the juxtaposition of two wings separated by vegetable patches and interconnected by the various wards. The entire outpatient activity and the reception lobby are grouped together in a nave that stands out by its tapered shape and the softened profile of its roof. The monumental porch, carved at the tip of the nave, marks the entrance into the building. Users step into a vast atrium bathed in light accommodating the reception and general admission rooms, connected to the lobby of the main tower of the hospital centre. The hospital wing forms a cohesive unit, lit by large vegetated patios that bring generous natural light to all the interior floors.
The building has two architectural signatures. The tapered shape of the metal façade of the central nave confers the building a decidedly modern character. Through their meticulous workmanship, the polished concrete façades of the residential building reflect the precision of a medical process.

Client :

NACRE 2008 / Centre hospitalier universitaire de Caen

Equipe :

Architecturestudio (lead consultant), Jacobs

Programme :

University Hospital Centre

Surface :

36,000 m²

Coût :

61,000,000 €

Statut :

2009