The “New Line” project stands out for its contemporary aesthetics and consistent treatment of the architectural assets, turning light into a primary material for the residents’ quality of life.

 

This apartment block is an extension of the Port Marianne-Parc Marianne development zone, marking the south-eastern border of the urban planning of Montpellier with the creation of a new eco-neighborhood, designed by Architecture-Studio around several core public facilities. Its development continues the existing urban fabric, fertilizing the city center as far as Parc Marianne.

 

The New Line building reaffirms the momentum generated within this integrated territorial development zone. It includes the construction of 60 housing units (based on social housing, mortgage loan schemes and private housing) and parking lots.

The block is located along the Lironde River and features a bicycle path and an urban promenade on the rehabilitated river banks. The building's massing is subdivided into three vertical elements, shared by all major projects in the area: a base, a main body and a penthouse. The building's distinctive feature is its succession of functional terraces that surround it along its entire perimeter. It is characterized by two major architectural approaches: a continuous finish of pierced architectural concrete for the base, directly related to the communal spaces, and a screen-type finish consisting of openwork stripes for the main body and the penthouse, which creates a subtle play of light patterns and produces different perceptions of the building depending on the angle of vision. This design element covers all the railings and continues on the sun-breakers, achieving a vertical continuity of the design over the building's entire height. The configuration and thickness of this façade provides an environmental and thermal control system, in line with the objectives of the building's energy efficiency certification. Quality of life, one of the main objectives of the project, was primarily orchestrated through the treatment of the façade, which enhances the living spaces by its light-reflecting qualities.

 

The “New Line” project stands out for its contemporary aesthetics and consistent treatment of the architectural assets, turning light into a primary material for the residents’ quality of life.

 

This apartment block is an extension of the Port Marianne-Parc Marianne development zone, marking the south-eastern border of the urban planning of Montpellier with the creation of a new eco-neighborhood, designed by Architecture-Studio around several core public facilities. Its development continues the existing urban fabric, fertilizing the city center as far as Parc Marianne.

 

The New Line building reaffirms the momentum generated within this integrated territorial development zone. It includes the construction of 60 housing units (based on social housing, mortgage loan schemes and private housing) and parking lots.

The block is located along the Lironde River and features a bicycle path and an urban promenade on the rehabilitated river banks. The building's massing is subdivided into three vertical elements, shared by all major projects in the area: a base, a main body and a penthouse. The building's distinctive feature is its succession of functional terraces that surround it along its entire perimeter. It is characterized by two major architectural approaches: a continuous finish of pierced architectural concrete for the base, directly related to the communal spaces, and a screen-type finish consisting of openwork stripes for the main body and the penthouse, which creates a subtle play of light patterns and produces different perceptions of the building depending on the angle of vision. This design element covers all the railings and continues on the sun-breakers, achieving a vertical continuity of the design over the building's entire height. The configuration and thickness of this façade provides an environmental and thermal control system, in line with the objectives of the building's energy efficiency certification. Quality of life, one of the main objectives of the project, was primarily orchestrated through the treatment of the façade, which enhances the living spaces by its light-reflecting qualities.

 

Client :

Bouygues Immobilier

Equipe :

architecturestudio (mandataire), PER Ingénierie, Eco-Cités, Louis Choulet

Programme :

Logements

Surface :

4 300 m²

Coût :

5 500 000 €

Statut :

Livré en 2013

Label :

RT2012, Label BBC