This housing complex enhances the natural aesthetics of a new eco-neighborhood. Its two separate buildings accommodate apartments overlooking the amenities of the landscaped park bordering it.

 

This apartment block is an extension of the Port Marianne-Parc Marianne development zone, marking the south-eastern border of the urban planning of Montpellier with the creation of a new eco-neighborhood, designed by Architecture-Studio around several core public facilities. Its development continues the existing urban fabric, fertilizing the city center as far as Parc Marianne.

 

The five-story complex comprises 32 apartments in two blocks, connected by a common parking lot in the basement. It faces south toward the Marianne Parc and east toward the Lironde River, and is connected to the city via Rue Andy Warhol.

The base of the buildings blends into the overall aesthetic continuum of the development zone, consisting of a concrete structure that houses the communal spaces of each block. Being situated in proximity of the park and the Lironde River, the two buildings are showcasing green spaces, blending into the natural landscape through the use of materials evoking environmental awareness. Using a homogeneous design, the façades of the main body are clad in wood, harmoniously integrating the building into the development zone. The walls of the upper levels feature a zinc coating that contrasts with the wood and confers dynamic impetus to the building. The recesses on the first and fifth floors break the linearity, providing a continuous belt of balconies at each level.

 

This housing complex enhances the natural aesthetics of a new eco-neighborhood. Its two separate buildings accommodate apartments overlooking the amenities of the landscaped park bordering it.

 

This apartment block is an extension of the Port Marianne-Parc Marianne development zone, marking the south-eastern border of the urban planning of Montpellier with the creation of a new eco-neighborhood, designed by Architecture-Studio around several core public facilities. Its development continues the existing urban fabric, fertilizing the city center as far as Parc Marianne.

 

The five-story complex comprises 32 apartments in two blocks, connected by a common parking lot in the basement. It faces south toward the Marianne Parc and east toward the Lironde River, and is connected to the city via Rue Andy Warhol.

The base of the buildings blends into the overall aesthetic continuum of the development zone, consisting of a concrete structure that houses the communal spaces of each block. Being situated in proximity of the park and the Lironde River, the two buildings are showcasing green spaces, blending into the natural landscape through the use of materials evoking environmental awareness. Using a homogeneous design, the façades of the main body are clad in wood, harmoniously integrating the building into the development zone. The walls of the upper levels feature a zinc coating that contrasts with the wood and confers dynamic impetus to the building. The recesses on the first and fifth floors break the linearity, providing a continuous belt of balconies at each level.

 

Client :

PRAGMA

Equipe :

architecturestudio (mandataire), PER Ingénierie, Louis Choulet

Programme :

Logements

Surface :

3 160 m²

Coût :

5 000 000 €

Statut :

Livré en 2010

Label :

Grand Prix Bleu Ciel d'EDF 2009