The Pergamin Office complex, the landmark of the Green City eco-district, is the brainchild of the collaborative work of several architects in creating a new, connected and dynamic cityscape, naturally integrated within the Zurich valley scenery.

 

The Pergamin office building marks the entrance to Zurich's Green City eco-district, on the former industrial site of the Manegg Paper Mills, in the immediate vicinity of the main transportation hub (highway and railway station).

The complex is designed to accommodate 34,000 sq.m. of office space in the heart of the city center, on top of a vibrant commercial base comprising retail stores, showrooms, conference rooms and restaurants. Together with the designs of Gigon & Guyer and JSWD Architects, the project seeks to create a genuine business and services center and true reflection of the city life.

 

The figurehead of a new, redesigned eco-neighborhood, the building complex integrates into the natural environment of the valley and opens up to the city, offering versatile ground floors, suitable for multiple uses. The block’s main building is carved out by two vertical rifts, creating panoramic terraces that overlook the valley and the city center of Zurich. The office floors are conceived for maximum flexibility and layout freedom of the workspaces. The group of architects have agreed on the general look the structures and have developed a common charter for the facade design. The northern building, at the entrance to Green City, has a sleek and transparent double facade, standing as a monolithic structure that reflects the monumental road infrastructure it overlooks. The adjoining building absorbs the slightest vibrations of its western neighbor. The facade grille is made of anodized aluminum and integrates bronze-colored elements, creating an effect of interweaving light. The joinery consists of full-height glass frames, lifting the silhouette of the buildings skyward, within a robust and rigorous structure. The project is a contemporary example of a business center integrated into the natural environment, and displaying a simple and coherent architectural identity.

The Pergamin Office complex, the landmark of the Green City eco-district, is the brainchild of the collaborative work of several architects in creating a new, connected and dynamic cityscape, naturally integrated within the Zurich valley scenery.

 

The Pergamin office building marks the entrance to Zurich's Green City eco-district, on the former industrial site of the Manegg Paper Mills, in the immediate vicinity of the main transportation hub (highway and railway station).

The complex is designed to accommodate 34,000 sq.m. of office space in the heart of the city center, on top of a vibrant commercial base comprising retail stores, showrooms, conference rooms and restaurants. Together with the designs of Gigon & Guyer and JSWD Architects, the project seeks to create a genuine business and services center and true reflection of the city life.

 

The figurehead of a new, redesigned eco-neighborhood, the building complex integrates into the natural environment of the valley and opens up to the city, offering versatile ground floors, suitable for multiple uses. The block’s main building is carved out by two vertical rifts, creating panoramic terraces that overlook the valley and the city center of Zurich. The office floors are conceived for maximum flexibility and layout freedom of the workspaces. The group of architects have agreed on the general look the structures and have developed a common charter for the facade design. The northern building, at the entrance to Green City, has a sleek and transparent double facade, standing as a monolithic structure that reflects the monumental road infrastructure it overlooks. The adjoining building absorbs the slightest vibrations of its western neighbor. The facade grille is made of anodized aluminum and integrates bronze-colored elements, creating an effect of interweaving light. The joinery consists of full-height glass frames, lifting the silhouette of the buildings skyward, within a robust and rigorous structure. The project is a contemporary example of a business center integrated into the natural environment, and displaying a simple and coherent architectural identity.

Client :

Losinger Marazzi AG,CSL immobilier (AMO)

Equipe :

architecturestudio (mandataire), Balzer Ingenieure Ag, Berchtold - Htl/Hlk Ingenieurbuero, Gartenmann Engineering Ag, Gruner Ag, Ibg B. Graf Ag Engineering, Vogt Landschaftsarchitekten Ag, Wismer + Partner Ag, Emmer Pfenninger Partner Ag, Ernst Basler + Partner Ag, HZD Architektur für die arbeitswelt

Programme :

Bureaux

Surface :

34 000 m²

Coût :

48 000 000 €

Statut :

Livré en 2019

Label :

Leed Platinium Standard