Conceived as an innovative urban structure, the Jinan Cultural Center offers a wide variety of uses. Its volumetric features, reminiscent of architectural cut diamonds, have become the emblematic symbol of the city’s cultural renewal.

This large-scale initiative involves the development of a new mixed neighbourhood west of Jinan, the political, economic, cultural, scientific and financial capital of China’s Shandong Province, on a 6 km2 site. It outlines a new gateway to the city and a clear statement of the municipal authorities’ commitment to sustainable and environmentally-friendly urban development in the service of its inhabitants. To improve the operational effectiveness and overall quality of the area and optimally integrate into Jinan’s overall economic development, the project needs to solve new problems arising from population densification.

This urban transformation is reflected in the construction of a Cultural Center covering three major municipal institutions: the Museum of Fine Arts, the library and the Performing Arts Center, including a 777-seat theatre and rehearsal studios. This huge complex is completed by a shopping centre, a multiple-use hotel and office tower, and a 2,000-space parking lot, thereby becoming a highly-attractive, stand-alone and dynamic district.

The whole complex opens from a vast public square extending into the Cultural Center through a passage leading to its various components. Designed to serve as the living heart of the district, the complex welcomes and guides the large flow of visitors and users of the site. The site’s iconic architecture is based on side-by-side diamond-shaped structures connected by public passages consisting of vast plazas coated with mineral materials. Designed as a sparkling gem of marble and glass, the Museum of Fine Arts marks the entrance to the complex. The structures have a double perforated aluminium plate façade, which contributes to their sustainable management by controlling their luminosity and internal temperature, while also providing a unifying design element of the site. The dynamic façade tilt and the rise of the multiple-use tower in the middle of these architectural jewels create an emblematic complex with a contemporary aesthetic look.

  • Customer:Jinan West Zone Construction Investment Co., Ltd
  • Team:architecturestudio (mandataire), CCDI, Shandong Tongyuan Design Group Co.,Ltd, MAP3, SCHEMIDLIN, Georges Berne, 8’18’’
  • Program:Mixte, Centre culturel, Logements, Bureaux
  • Year:2016
  • Surface:380 000 m²
  • Cost:250 000 000 €
  • Status:Phase 1 livrée en 2013, Phase 2 en cours

Similar programs

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.