Designed to merge seamlessly into the landscape, the new Evreux Hospital traces a fine curve within a rural context, offering both sustainability and scalability to remain at the forefront of hospital care over the years to come.

The building of the new Evreux hospital is part of the Cambolle Mixed Development Zone, built on a 9-hectare plot, half of which is reserved for potential future expansion of the campus. The land is located in a non-developed area and represents a new city facility, enhancing its quality of life.

The hospital is set up to enable flexibility of use over time: all its departments are conceived for flexibility of use and upgradability. The project consists in two overlapping building types that define its built outline in the landscape. A large logistics platform supports a thicker building whose low heights confer the feeling of horizontal momentum. The hospital’s in-patient services are oriented towards the city and extend to the west by a rounded building accommodating

the Mother and Child Centre. A large entrance square welcomes and guides the public to the reception services.
The project differs from the traditional monolithic appearance of hospitals thanks to the use of a variety of building elements that define unique patterns in the large, tight curve of the façade and give it a human scale. Avenue du Golf has been enhanced, offering the future district an urban contour. The curved shape of the eastern façade, made of stone-coloured polished concrete gives the building a warm and welcoming character. The alternation of glass surfaces and concrete blocks reflects the functional logic of the accommodation units. The construction of the streamlined roofs of the technical support wing and their metal roofing reflect the rigorousness of the medical process.

The project attaches great importance to environmental elements. In front of the hospital, the land was conceived as an open meadow that extends the existing green landscape. The building is surrounded by shrubbery, acting as semi-permanent fences from the main façade. Finally, the roofs are covered with a layer of vegetation that seamlessly integrates into the rural landscape when looking at the site from above.

  • Customer:Centre hospitalier Intercommunal Eure - Seine
  • Team:Quille (lead consultant), Architecturestudio, AA Carpentier Decrette, Jacobs, Babylone, Ava
  • Program:Hospital with 461 beds
  • Year:2005
  • Surface:57 000 m²
  • Cost:115 000 000 €
  • Status:2010

Similar programs

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.