Housing & mix programs, Housing

Résidence Morand pour personnes âgées

The Morand Retirement Home is a pioneering building showcasing alternative housing methods. By offering a generous green space interfacing with the city and low-density housing units, the project is a remarkable achievement within the structural and economic context of the very high-density neighbourhood in which it is located.

La résidence se situe au cœur du XIème arrondissement de Paris, majoritairement constitué de petits immeubles du début du XIXème siècle. La question de l’habitat des personnes âgées est apparue en France dans les années 80 et fait émerger la notion d’habitat évolutif qui, tout en répondant au souhait des personnes de rester dans un domicile le plus longtemps possible, permet d’offrir une palette plus large d’hébergements adaptés et médicalisés. La commande de la résidence Morand s’inscrit à la suite du programme SEPIA qui encadrait ce nouveau type de constructions.

The Retirement Home is located in the heart of the 11th Arrondissement of Paris, mainly consisting of small buildings from early 19th Century. The question of housing for the elderly population in France emerged in the 1980s and gave rise to the concept of “evolving housing needs” in line with people’s desire to live in their own home for as long as possible, while enabling a wider range of suitable types of accommodation with medical support. The commissioning for the Morand Retirement Home project was in line with the SEPIA housing project, which had become the standard framework for this new type of buildings.

The project involved 84 one or two-room housing units for the elderly, a security guard unit, common medical facilities, two shops and a 126-space parking lot.
The building comprises two side wings separated by a central garden and a large iconic central reception area. The entrance hall is the hub of the residents’ social and daily activities. The high density of buildings and population in the neighbourhood has promoted the construction of a low-rise building intended for a very low population density in terms of real estate potential. It blends seamlessly into its surroundings and offers generous green spaces that are readily visible from the street. The curved shape of the two wings that project from the reception area guides the views from the rooms towards the city. The external façade, treated as a continuum of glass panels, protects the passageways to the rooms. The building improves neighbourhood’s image while providing the independence and peacefulness that its residents require.

  • Customer:Le logement français
  • Team:architecturestudio, CEEF, Choulet, Scyno4, Sols Progres
  • Program:Résidence non médicalisée
  • Year:2009
  • Surface:8 000 m²
  • Cost:5 300 000 €
  • Status:Livré en 1997

Similar programs

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.